Aktuellt 2024

onsdag 30 juni 2021

Samer och renar - inför en katastrof?

Nu är det mycket möjligt i Norra Kvarken, kanske också blir mellan Gotland och Öland... Söder om Gumhamn. En rak beach mot öster och utåt. Kan vara miljoner renar och kanske en miljard. Dessutom hörs att Alaska är där. Samer som varit där i en månad i sinkhole-grottor... Katastrof. Dessutom bussar och bilar där på samma ställe.

Det är inte bra. Transporterna är många i sinkholes nu överallt. Det får inte bli en soppa av kaos. Det är möjligt att hus åker dit till samma ställen. Senaste Jakobstad.

I Lövånger kommer Västerås, Vallby fram i sinkhole-grottor. Somalia,..

Överallt i Kvarken då. Alla synliga "dimmor" eller vulkaner. Även öarna i Kvarken nytt?

Närpes kan vara jojo kanske med Lappajärvi. Då missar de nya på en gång... Annat kan vara Kristinankaupunki... och Åland, kanske Finska viken eller Ladoga mm. Då blir det tjockt! Sedan kommer det från norr i överraskning möjligt, åt andra hållet? En del kan bli remote areas.

Så fort det är Samer kan både hus och bilar med transporter och flyg/marint vara kvar där. Då är det vägar, järnvägar, broar, tunnlar, hamnar, bussar/spårvagnar/spårbussar och anläggningar/gruvor som måste kollas överallt.

Om det blir så är de överallt där de redan "har plockat upp" Samer. Samma vanliga sjöar och Älvar. Kanske motsatt även i fjällen.

Var noga med TID de varit där och hälsa.

Militär och andra kan gärna hjälpa till, tycker jag. Det går alltid att fixa pråmar, fartyg och även järnväg för detta. Bara lämpliga och riskfria rutter och  ställen. Det ska gå att fixa även semestertid. En del kan fixas efteråt om regeringen har tillsatt visdom. Även den militära biten i överseende och med lösningar.

Det här har hänt före MM redan. Det blir kaos, allt på en gång, överallt. Dags att Nordiska parlamentet reagerar. Laharer och land/block-förflyttningar är inte att leka med. Vi har en del att bry oss om. Det kan vara massor med turister som väntar på att gå i land snart. Eller som fristad i EU. Det kan behövas. Jag misstänker att Ryssland blir samma.

Mycket kommer att handla om miljön. Hur har detta lyckats förut? Säg det... Sen får Bornholm, Skåne och Danmark resten av skiten. Kanske Göta Kanal och Kraftverken... Lovar dig. Det var mobilisering och vi pejlade och dök efter skräp och debris i en vecka. Hela världen fortsatte vi i så, vi upplockare. Det handlar då t o m om förstörd fiske-odling och förstört fiske. Maten är viktig då! En del kommer inte att kunna transportera eller lasta då. Det är människor med...

Dags för världsbanken. Som jag sa.

T o m en romantisk soluppgång eller solnedgång. "Bara skit där ute. Jag vet det redan..."

Det här är på riktigt. Dessa förtecken finns. Hoppas det inte blir så, men t o m min farsa sa "Ja. Vad kan man vänta sig?".

Sen är det alla stugbyar, campingar och annat. Med alla lavvy-tavvy reningsverk och rör... Kor och getter som inte kan vara vid stranden eller beta... De blir nödslakt?

Det dyker upp örnar, kråkor och ugglor i städerna och i skogarna. De är bredvid stan då. Rovdjuren också! Sen är det råttor... igen.

T o m upplockare kan få fullt med skräp och behöver transporter. 10 lastbilar med kärror?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar