Aktuellt 2024

lördag 12 juni 2021

Sinkhole aktuellt - snabbnoteringar

 12/6 morgon. Islamabad och Tokyo. Gående på crowded streets, sinkholes.

Ochotska Havet? Igår Semisopochnoi. Idag, Taiwan. London(en gång kom en japan dit på en dag).


Micronesia.


Broträsk, Same-plockar platser.

Tips: Kolla Älvarna rakt av överallt. Kända stor-samlingar i grottor i sjöar.


Indonesien. Anak Krakatau, Semeru, Agung...

Yellowstone. Chicago.

Bjuröklubb, Pite Rönnskär.

Same-plockar på väg ut igen från Gärde, Avan och Västerbotten? Ett tips kolla om de är bland miljoner renar i Nyköpings skärgård. Det kan bli annat där.

Tips: Sök på "Upplockare" på Google Earth och Google Maps. Låt sinkhole-personen guida dig i riktning på kartan, kan pipa vid scanning. Kolla sedan platser om du inte först fått veta ungefär. Det är många platser! Jag har >5.500 sedan förra våren, kanske mera i tid. Fråga hur många dagar och var sinkholen(eller flera) är. Om de är skadade och behöver specialister. Om det handlar om kajmaner, hajar och kaskelotter mm... Larmtjänst! Om det är hus och bilar hur många de är. Varifrån och  vem som letar eller om det kan vara mera nyttigt att veta. Avspärrningar och avstängningar kan vara bra att få till. Samer med renar behöver också info för att ordna räddningen och allt annat med ibland en ren eller miljoner renar. Detta kräver transporter, ibland allt i hjälp, även specialister. Ibland är det andra bland dem!

Det som "svirrar" och piper är ofta sinkholes-röster som vill att någon hittar dem. De kan vara i vatten långt bort i havsbottnen eller i grottor under marken, ofta vatten. Tag först dina egna. Sinkhole-specialister och just larm-tjänsterna hittar snart världen runt. Jag har reffar som Esko Ilmari och Cheied med gangnam från före MM, alltså gamla ställena som oftast är samma från den tiden då vi reste runt i världen och letade. Larmtjänsterna har dessa. Det är grottor, bilar, hus och annat. Människor kan också åka i havet i "husplockare", sjöar, älvar...

Det är bara att prova och att lära sig. Försiktigt. Inga problem. Men glöm inte att förnyelse och mottaglighet bara fungerar för och som egna. Original man!

Var inte orolig i onödan. Bara att rädda! Det går oftast bra med sinkholes om t o m vulkaner och annat. Rovdjur, stormar och landslides, kanske en tsunami eller annat är mera riskfyllt förutom otillgängliga platser där det är t ex kallt. Leta upp instruktioner om ni kan eller sånt behövs. Larmtjänst bara! Your local Rescue services!

4 kommentarer:

  1. Det gäller bara att börja. Sedan glömmer du aldrig hur du ska göra.

    SvaraRadera
  2. Tips. Fjällen och naturreservaten. T ex Helagsfjällen-Sylarna, Sonfjället, Kloten...

    SvaraRadera
  3. New Zealand, i havet. New Caledonia...

    SvaraRadera

ELTON JOHN _ NIKITA