Aktuellt 2024

söndag 18 juli 2021

Upplockare, på gång, tips på SÖKARE och OBSERVATIONER

Munkviken, bilar och lite "egna grottor", Samer och renar? Det kan vara en vända i världen och igen?

Päijänne, massor med människor.

Vesijärvi, Samer och renar. Syns kommer motsatt väg Barenta. Är Kamchatka eller Himalaya med, Kanske Kazakhstan igen snart från Atlanten eller Kamchatka? Sitter ihop med Munkviken(först, ovan).

Det kan alltså bli "fel håll" vid konkarångerna eller nära. Bara att spana, även Bottenviken och Salkvarken, Ladoga, Finska Viken och Östersjön. Fortfarande Nordsjön, Nord-Atlanten, Norska Havet och t o m Grönlandshavet.

Frågan är hur det går i Singapore och Filippinerna... Balleny och annat South Pacific. Kan smita Syd-Amerika och Afrika. Annars kan man lite rutin om man ser sånt kolla Sichuan och andra ställen. Är de i Mexico redan överallt? Yellowstone, Nordpolen.

Bra kolla Bajkal, Lena-Volga-Ob och annat ibland. Även Ural. Där blev det flera också.

Det finns Älvar och Sjöar med Öar ibland också där Samer och renar hamnar. Det finns tragiska såna historier, men jag vet inte om de var Samer... Klart är att en Same sa att det kan bli en månad före. Anar att det kan bli en till. Kanske som nu.

Det finns andra "system" som övergår ibland. En sjö, t ex Inari eller Oulujärvi i Finland. Runt om, i ring i sjön, i mitten eller nästa, någon dal eller uppe på berg. Håll kollen på såna lava-berg och vulkaner. Det liknar stränderna i Bottenviken plötsligt. Mera än nog.

Någon konstig Glaciärkollare kan vara bra också. Men där krävs det försiktighet. Snabb räddning. Sen kan man inte vara där. Svårt att se dem... Hela Bergslagen och lite av Norge (Östra och lite Västra Triberna) blev rök och dimma. Frågan är om detta breder ut sig eller lägger sig någonstans så igen. Det drog mot Sveg en gång. Den här gången kan det också bli Oulu och Kvarken eller både Norr och Söder om. Finns lite olika. Ungefär som molnigheten Östra Finland också. Det finns en liten chans att det kommer geisrar igång, kanske utanför Bjuröklubb och andra ställen. Även Norska havet.

Vi har sån sol igen i Lövånger. Just nu. Alltså lite tänkbart.

Mera: Oljud kan komma att besvära vid gamla sedvanliga metoder och vissa platser... Samerna kanske bör få reda på om det blir jordskalv som låter också. Det blir blixt och dunder på en del ställen länge och intensivt. Ljud-forskare är bra att ta med just nu gissar jag. Det kommer plötsligt och någon har redan hört sånt sedan en tid...

Annat. Där sten och sand byter plats i naturen. Rapportera gärna geolog. Även igenvuxna vatten med mossa och lava. Diken och andra hålor kan bli såna och redan vara eller varit sinkholes. Det blir hårt vart efter. Kanske en torr sommar och ett regn hjälper inte. Mjuk mark i skogen kanske någon klarar av. Ibland är det svårt eller omöjligt. Vass och t ex rörflen kan vara sånt. Även simpelt som klöver.

Tips: Delsbo, Kramfors, Sundsvall... Höga kusten. Även norrut. Det finns också på vissa öar. Det finns t o m höggräs på berg.

Finns såna platser även runt Lagdoga som man inte kan komma på riktigt. Var som helst? T o m Baffin och Grönland, naturreservat och mitt i stan. Nästan enda gröna de har. Om du ser en "ö" av sånt. Rapportera gärna.

Vi som upplockare förr har hittat att folk säger en del, som att det alltid kommer med något i älven eller ån. Ofta är det en koll ett måste på sjunkhål och annat. Morocco hade visst en rapport en gång. Bara som exempel.

Danmark är skumt. Det finns historier om vid glaciärer. Den har vänt om riktningar på en del, flyttat sig och ändrat... Det behöver alltså inte alls vara en glaciär. Andra skumma grejer är isregn som till synes sänker en bit land under ytan. Också kollbart! Eller en mossa eller lava är plötsligt hundra meter bort där det inte funnits nyligt. Annat är just vinden, eller själva samma doingen.

Debris är ett tecken. Ett svårt tecken. Allt från träd till vad skapat. Tunga saker och byggnader kan också dra ner vid sjunkhål gammalt sånt.

Från detta uttänkta har jag kommit på namnen Canasherna, Triberna, Kandeldanska och Salkvarken...

Kontakter: Länsstyrelsen, SGU, SNSN(seismologiska institut), upplockare, larmtjänst... Självklart markägaren också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar