Aktuellt 2024

söndag 3 juli 2022

Upplockare, på gång

 Fakta, original man(original människa)...


Du kan inte använda det "värsta" i säkerhet. Inte ens på upplockare som t ex en lava-amfibie, för att nå eller att blanda dig i.


Det lyckas aldrig heller.


Du hör inte till. Inte heller dina egenskaper eller funktioner(connections) familjärt, att ha eller att vara förälder. Aldrig delat.


Då hörs upplocken. De väser, svirrar eller har någon form av viskande, metallisk, elekriskt eller streamande ljud. Det är människor i nöd, sjunkhål eller i vatten, troligt i en grotta eller i någonting. Kan också vara under snö eller frost. Möjligt i marint djur, en större reptil eller i någon form av naturkatastrof. Eller en olycka.


Fråga(sök) på andra sätt vem som är nära, förhoppningsvis en plockare eller någon form av räddningstjänst där. Fråga var platsen är och antingen du eller upplockaren larmar om detta. Ibland är det fartyg eller ubåt nära. Varna gärna om de är i vatten, om de inte har kollen och t ex propeller-skydd. De kan normalt stänka av så inte en plock eller person blir skadad. De bör själva veta hur de gör ombord.


Man behöver aldrig snoka eller fråga normalt hur man gör nu. Möjligen frågar de hur du kommit på att hitta dem och skapar uppmärksamheten. Ibland har någon sagt att de vet någon som vet hur man gör. Fråga om de tar över ärendet. Jag skriver här ibland så att någon vet vad som pågår och inte missar det. Det jag själv hittar eller ej. Riskbedömningar för situation kan vara många faktorer. Bättre upplockarna själva har kollen. Det stör minst, men ibland är det fiasko. Rapportera om upplockare är fiasko. Det går ibland att varna nästa upplockare om det behövs. Larmtjänst kan vara snabbare, eller upplockare.


Det går att fråga hur många de är, hur många dagar de varit, vem de är och vad som hänt, om de är skadade och kanske i ett fordon eller sett något.


Du som hör väset. Det är allvar. VAR SOM HELST I VÄRLDEN kan de vara. I yttersta extrema pejling hamnar man ute i rymden. Var beredd på att förklara "sinkhole". Kanske var de är från. Säg vem du är och var du är.


Om det är utomlands, har du fortfarande larmtjänst här att tala om det för på något lämpligt sätt.


Jag har varit upplockare combat före milennieskiftet. De är vana att kolla mina kartor och bloggen.


På maps eller earth märker jag med en nål, ofta står det "Upplockare" och någon info jag kommer ihåg . Platserna kan vara svåra att veta. Kollar på kartan i zoom kan pipa. Ta gärna en screenshot och gör som jag. Beskriv vad du upptäckt eller funnit för plats så.


Låt andra veta och ta hand om upplocket i yttersta mån. Det kan vara besvärligt, farligt och t o m kostsamt. Man måste ha kollen på och larma var detta började så snart som möjligt, så flera inte råkar illa ut eller det blir ett allvarligare läge. Ibland vet de själva var de är, även andra än upplockare. Eller vet var de varit nyss. Varje beskrivning kan bli igenkänd.


Vem/vilka varifrån och plats brukar räcka. Förutom vem du är och var du är själv. Om du inte har plats, tala om att någon söker hjälp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar